7 důvodů, proč mít uklizeno aneb Nejdůležitější návštěva

Co se vám jako první vybaví, když se řekne úklid?
Proč vůbec uklízíte?
Pro koho?

Pořádek se dělá z nejrůznějších důvodů:

  • zaběhnutá víkendová rutina,
  • strach z toho, co si o nás řeknou druzí, když k nám přijdou a nebude uklizeno,
  • společensky uznávané megalomanské úklidy (jarní, vánoční, pouťový…), kde jde skoro o vypuštění duše,
  • doplňte si sami své další důvody…

Od útlého dětství jsem brala pravidelný úklid jako hroznou otravu. Rozhodně to nebylo nic, po čem bych toužila a na co bych se těšila. Dělala jsem ho, protože jsem musela.

Zato jsem milovala vymýšlení nových úložných řešení a kategorizování nových prostor. Nevěděla jsem ale, jak uklizený prostor předat druhým tak, aby se to, co jsem uklidila, udrželo napořád.

Byla jsem v pasti.

Nedokázala jsem se pohnout z místa. Každý den jsme uklízeli stále stejné věci dokola. Bylo to nekonečné. Tolik energie i času a stále se tvořil nepořádek.

Jak to tedy udělat TAK, aby se uklidilo jednou provždy?

To bylo něco, co mi vrtalo v hlavě od té doby, co se narodil můj mladší bratr a věcí stále přibývalo, včetně mých povinností.

Někdy jsem se cítila jako služka. Stejně tak jsem měla pocit, že mi jen záleží na tom, aby bylo uklizeno. Bojovala jsem s větrnými mlýny nejen doma, v práci, neziskové organizaci, ale i v partnerství. Já byla ta, co to moc hrotí.

boj s větrnými mlýny

Po dlouhé řadě let, kdy jsem měla pocit naprosto marné práce, jsem na to konečně přišla.
Na cestě mi pomohl osobní rozvoj, studium a ozkoušení nejrůznějších time-managementových přístupů, trocha psychologie z vysoké a třešničkou na dortu – kurz respektující komunikace.

Tento mix proložený vlastními zkušenostmi položil základy celé Svobodě v pořádku.

Podařilo se mi nastavit domácnost tak, že se mě muž přestal ptát, kde co máme, a dává věci zpět přesně tam, kde jsme se dohodli.

Tým, který jsem vedla, dokáže zorganizovat akci až pro 1000 lidí s lehkostí, bez stresu a minimem času díky nastaveným procesům. Sbalit se na takovou akci zabíralo kdysi skoro celý den a v napětí jsme byli celý týden před akcí. Čas balení jsme zkrátili na 2 hodiny a byli jsme nervózní z toho, že nikdo neběhá po kanceláři a že nejsme vůbec nervózní. 🙂

ZMĚNA POSTOJE A PŘESVĚDČENÍ

Každý si sám za sebe potřebuje najít svoje PROČ a hlavně vědět, JAK NA TO, aby se nepořádek přestal tvořit.

Pokud dlouhodobě děláme věci pro/za druhé a ne pro sebe, můžeme se časem vyčerpat. To, co nás skutečně žene dopředu, je náš vlastní pocit štěstí a spokojenost z odvedené práce.

Nejvíce mi pomohlo, když jsem konečně pochopila, že uklízet pro/za druhé nemá žádný smysl.

Slova nestačí a už vůbec ne to, že za někoho uklidíme. Pokud si celým procesem neprojde každý sám za sebe, nemá to žádný smysl. Často si toho vůbec neváží, a tak snadno sklouzne do starých kolejí. Naše práce je zbytečná. Uklízíme stále dokola za druhé.

Potřebujeme v sobě i druhých probudit VNITŘNÍ MOTIVACI.
Přestat uklízet kvůli návštěvě, povinnosti, pohrůžek nebo rutině.

UKLÍZET jen a jen PRO/ZA SEBE.
Pro svůj pocit a klid.

jak udržet uklizeny dum

Nastavit srozumitelný systém ve společných prostorech tak, že v něm nejde udělat chyba = roztřídit věci dle kategorií, uložit je do boxů a označit štítkem s popiskem/obrázkem. Seznámit s tím všechny, kterých se to týká, a DOHODNOUT se na dvou základních pravidlech:

  1. DOMOV = dávat vše ZPĚT PŘESNĚ na své MÍSTO => domů.
  2. NEJDŮLEŽITĚJŠÍ NÁVŠTĚVA = uklidit každý večer tak, jako by měla zítra ráno přijít anglická královna.

S tím rozdílem, že VY jste ta NEJDŮLEŽITĚJŠÍ NÁVŠTĚVA ve vašem životě. Uklízet bychom měli hlavně pro SEBE, pro nikoho jiného.

Na ničem jiném nezáleží než na vás a vašem:

1. POCITU ŠTĚSTÍ

Podstatou života je být šťastný. To je to, oč tu běží. Každý hledá různé cesty a způsoby. Smysl dává mít kolem sebe věci, lidi a projekty, které nám dělají radost, ne starost. Pokud máme doma jen to, na co když se podíváme nás rozveselí a podpoří, to je přesně ono!

jak být doma šťastný

2. ČASU

Máme ho všichni stejně. Proč toho jiní zvládají 10x víc, a ostatní dokonce 10x méně?

Když jsem se přestala vymlouvat, že ho nemám dost, a zaměřila se na to, kde ho ztrácím, začaly se v mém životě dít doslova zázraky. Zamyslete se, kde svůj čas ztrácíte.

Jsem přesvědčená o tom, že pokud neustále něco hledáme a dokola uklízíme, je to jeho plýtvání. Nikdy ten čas nevrátíme. Můžeme ho investovat mnohem rozumněji na pobyt s rodinou, přáteli nebo tvorbou projektů, které nám dávají smysl.

3. SYSTÉMU

Příroda je jeden dokonalý systém, stejně tak i naše tělo. Představte si, kdybychom museli myslet na to, kdy se máme nadechnout, hlídat všechny ty procesy, které se dějí zcela automaticky. Neměli bychom prostor na nic jiného.

Potřebujeme si vytvořit dokonalý systém v našich věcech i závazcích. Vytvořit si AUTOMAT, který nás bude podporovat na naší cestě životem. Přestat se topit v záplavě věcí, plném kalendáři a v nekonečných seznamech úkolů.

jak nastavit system pro děti

4. JASNU

Všechno, čemu řekneme ANO v našem životě, poutá naši pozornost. Možná před některými věcmi zavíráme oči. Bohužel žádné kostlivce ani balvany na našich srdcích za nás nikdo neodstraní.

Důležité je se všemu postavit čelem. ROZHODNOUT, co do našeho života skutečně patří (věci, lidi, závazky, posty, …) a co NE. Jen tak získáme JASNO a PŘEHLED. Zavírání očí nám nepomůže. Vše se postupně ukládá a jednoho dne to “bouchne” jako sopka. Cítíme se přehlcení a v chaosu. Lepší je prevence = průběžně rozhodovat o významu toho, co nám do života přichází HNED a dávat to na “své místo”.

5. ENERGII

Stav naší energie ovlivňuje řada faktorů. Málokdo však dává váhu tomu, kolik energie nám bere nepořádek. Znáte ten pocit, když si uklidíte? Jak lehčeji se vám dýchá? Představte si, že tento pocit prožíváte, kdykoli se vrátíte domů. Místo toho, abyste se unaveni po práci dívali na ten chaos okolo vás, můžete si dát nohy na stůl a skutečně odpočívat.

Domov se pro vás stane vaší skutečnou “nabíječkou”. Podobně jako pobyt v přírodě.

6. KLIDU

Pokud cokoli v našem životě řešíme v napjaté situaci, nedopadá to často dobře. Pro správné rozhodnutí a víru v ně potřebujeme cítit KLID a BEZPEČÍ.

Stejně tak, abychom mohli vědomě volit naše REAKCE na situace, potřebujeme si udržovat NADHLED. Ten se velmi těžko získává, pokud jsme obklopeni chaosem a topíme se v rutině všedních dnů. Systém a řád domova nám dává pevné zázemí, sílu a jistotu na vše v našem životě.

7. SVOBODĚ a SNECH

Jsme vězněm našich přesvědčení a návyků. My rozhodujeme, jestli něco dokážeme nebo nikoli. Nikdo jiný o tom nerozhoduje. Skutečná svoboda znamená, že žijeme život podle SEBE a plníme si své SNY, ať jsou jakkoli bláznivé pro druhé.

Svoboda v pořádku Hana Trnčáková

Všechny věci i lidé okolo nás TVOŘÍ TO, KDO JSME a jak se cítíme. Vyhoďte vše, co brání vašemu pocitu lehkosti a svobody. Rozlučte se se vším, co vám nedělá radost a objevíte novou úroveň skutečné svobody a lehkosti.

Okolo sebe máme ty nejlepší učitele. DĚTI. Všimli jste si, že vždy dosáhnou svého? Nestydí se! Neřeší, co si o nich druzí myslí. MYSLÍ JEN NA SEBE! Své potřeby a sny. Jdou a zkoušejí to tak dlouho, dokud se to nenaučí (chození, mluvení apod.). Naše odhodlání a odvaha byla výchovou a školstvím potlačena… je na nás ji znova v sobě PROBUDIT! Říct ANO svému životu.

 

Na závěr už chci jen připomenout, že být svobodný je v pořádku.
Nastavte si domácnost tak, aby vás neomezovala, cítili jste se šťastně a byly zajištěny vaše potřeby. Pak se vám otevře prostor pro plnění vašich snů.

Hana Trnčáková
Hana Trnčáková
Je mentorka v oblasti nastavování systémů komunikace a práce v týmech. Věnuje se aktivně osobnímu rozvoji, přirozenému životnímu stylu a vztahům mezi lidmi. Za nejlépe strávený čas považuje pobyt v přírodě a sama ze sebou. Zde hledá všechny zdroje vlastní inspirace a životního nadhledu. Řídí se vlastním mottem: Žij, co cítíš. Nejdůležitejší hodnoty jsou pro ní pravda a láska. A to ve svém pravém slova smyslu a dopadu na životy lidí. Věří, že člověk má odpovědi primárně v sobě a pokud se vydá cestou jednoduchého života, život bude nakonec jednoduchý, čistý a bez zbytečných nánosů.
Komentáře