Miluji tento recept. Protože ho psal můj muž, je v něm jednoduchost, hravost a také svoboda.
Nejde totiž o přesný návod, ale jen o souhrn podstatných kroků, díky kterým si tyto kuličky uděláte na tisíc způsobů.
Nechte pracovat svou fantazii a naslouchejte chutím.
Raw kuličky jsou náš nejoblíbenější a nejjednodušší recept.
Ráda mlsám. Měla jsem trochu obavy, že s přechodem na živou stravu tomu bude konec, ale opak je pravdou.
Mlsám víc, než kdykoliv předtím.
Recept je velmi jednoduchý a zabere zhruba 15 minut, podle toho, jak rychle umíte koulet kuličky 🙂
Základem je přístroj, tzv. foodprocessor – rozuměj široká nádoba s břity ve tvaru S. Částečně lze nahradit mixérem nebo ručním mixérem, ale je to trochu boj, protože v úzké nádobě mixéru se ořechy ucpávají.
Pokud takový přístroj nemáte, žádné strachy – použijte nůž nebo hmoždíř. Prostě tak, jak vám to půjde nejlépe.
Hrst kešu ořechů a hrst mandlí, jako sladilo přidáme 7 vypeckovaných sušených datlí, dvě lžíce strouhaného kokosu, loupaný sezam, lžičku karobu (pokud chcete raději ferero rošé než rafajlo).
Vše uvedené rozmixujeme nebo rozdrtíme, datle budou trochu házet, ale nakonec by se měly poddat.
Nakonec přidejte lžíci medu a znovu zamíchejte / promixujte. Výsledkem je lepkavá hmota jako těsto.
POZOR! Med nepřidávejte do robotu dříve, úplně znemožní důkladné rozsekání ořechů a datlí.
Hmotu lze přímo tvarovat do kuliček a obalit například v rozemletých mandlích (ferero rošé) nebo ve strouhaném kokosu (rafajlo).
Pokud hmota nedrží ani po prohnětení, přidejte lžíci vlažné vody a ještě jednou promixujte. Stejně tak hmotu zahustíte či slepíte medem nebo ořechovým olejem.
Všechny výše uvedené ingredience lze libovolně kombinovat.
Užijte si to!