ŠtědRAWvečerní blaženost

V loňském roce jsem řešila dilema, co budeme mít na štědrovečerní večeři, byly to naše první raw vánoce.

Vůbec jsem si to nedovedla představit.

Na začátku prosince jsme byli na pracovní cestě v Praze a cestou jsme zavítali do naší nejoblíbenější restaurace Secret of Raw.

Hned u vstupu mi svitla naděje. Bylo zde totiž pozvání na bramborawý salát s kaprem 🙂

Byla jsem šťastná jako blecha a těšila se, čím nás překvapí.

 

Raw cukroví

A ano, bylo to WAU! 🙂

Vánoční menu předčilo všechny mé představy.

A kromě úžasného gastrawnomického zážitku, jsme jako dárek získali i recept.

Spadl mi doslova kámen ze srdce.

 

A tady to je:

 

BramboRAWý salát

 

Bramborawý salát

Ingredience:

  • mrkev
  • petržel
  • celer
  • cuketa
  • topinambury (pokud nemáte, můžete použít kedluben)
  • cibule

 

Zeleninu očistíme a nakrájíme na malé kostičky. Vše ve stejném poměru a cibule trochu méně.

 

Kešu majonéza:

  • 1 hrnek kešu namočených na 4 hodiny
  • 1/4 hrnku makadam ořechů (pokud nemáte, dejte více kešu)
  • 2 lžíce citrónové šťávy
  • 1 lžíce kokosového tuku
  • sůl, pepř

 

Umixujeme krém do hladka, smícháme se zeleninou, osolíme, opepříme, případně přidáme více citrónové šťávy.

 

RAW Kapřík na 4 porce

 

Raw kapřík

Ingredience:

  • 1 hrnek mandlí, namočených na 1h
  • 1 hrnek slunečnicových semínek
  • 1/2 hrnku celeru, nakrájeného
  • 1/2 hrnku červené cibule, nasekané
  • 1/4 hrnku limetkové šťávy
  • 1 lžíce nori vloček
  • 1 lžička tamari
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička čerstvého kopru
  • 1/2 hrnku vody

 

Do robotu dejte nejprve mandle a slunečnicová semínka a rozmixujte na pastu.

Přidejte celer, cibuli, limetkovou šťávu, nori vločky, tamari, sůl a kopr. Pořádně rozmixujte.

 

Přidávejte vodu tak, aby směs byla měkká, ale ne příliš vodová.

Těsto vytvarujte do tvaru ryby, z nori řasy uděláme šupiny a očko z mandle nebo petržele.

 

Bramborawý salát s kaprem

 

Měla jsem trochu obavy, jestli se mi to podaří stejně, s kešu majonézou jsem neměla zkušenosti a ani extra vybavení.

Dopadlo to ale skvěle a to i s obyčejným mixérem. Sice se trochu zapotil, ale výsledek byl prostě úžasný.

 

Od té doby na každou slavnostnější příležitosti připravuji tento salát. Vždy sklidí obrovský ohlas.

 

PS 1: Recept na bramborawý salát s raw kapříkem mám opravdu ráda, není po něm těžko a je to doslova symfonie chutí.

PS 2: Pokud vás zajímá proč jsem se rozhodla pro živou stravu, v článku Zdraví jako vlastní volba naleznete mé odpovědi.

PS 3: Další skvělé recepty najdete zde.

 

Tento článek může inspirovat a pomoci i ostatním lidem, bez vás se však o něm nedozvědí.

Dejte mu svůj “like” nebo jej sdílejte svým přátelům.

Hana Trnčáková
Hana Trnčáková
Je mentorka v oblasti nastavování systémů komunikace a práce v týmech. Věnuje se aktivně osobnímu rozvoji, přirozenému životnímu stylu a vztahům mezi lidmi. Za nejlépe strávený čas považuje pobyt v přírodě a sama ze sebou. Zde hledá všechny zdroje vlastní inspirace a životního nadhledu. Řídí se vlastním mottem: Žij, co cítíš. Nejdůležitejší hodnoty jsou pro ní pravda a láska. A to ve svém pravém slova smyslu a dopadu na životy lidí. Věří, že člověk má odpovědi primárně v sobě a pokud se vydá cestou jednoduchého života, život bude nakonec jednoduchý, čistý a bez zbytečných nánosů.
Komentáře