Chcete pevné kosti? Pijte mléko… ale to makové!

Makové mléko

 

Maková panenka před námi střežila jedno velké tajemství.

Mák jsem měla od dětství spojený pouze s úžasnými koláči od mé milované babičky a šiškami s mákem ze školní jídelny.

Nikdy jsem nepřemýšlela nad dalším využitím, protože nikdo v mém okolí ho jinak nepoužíval.

Objev makového mléka mě doslova šokoval. Netušila jsem, jaký potenciál v sobě skrývá.

Jak obrovské množství potřebných látek dává lidskému tělu, a jak moc ve skutečnosti překonává obsahem vápníku všechny ostatní potraviny (nejvíce ze všeho samotné kravské mléko).

Mák má v sobě 20% kvalitní bílkoviny, 40 – 60% hodnotného oleje a kromě významného množství zinku, hořčíku a železa nám dává také spoustu vlákniny.

 

Proč makové panence neřídnou kosti?

Mák obsahuje 12x více vápníku než kravské mléko. Navíc je vysoce zásaditý, takže pomáhá při překyselení organismu.

 

10670034_749296545107160_6020101490475632085_n

Jak jako mléko?

Samozřejmě nejde o mléko doslova – nikde jej nevymačkáme ani nekoupíme, ale konečný produkt se mléku velmi podobá.

Makové mléko se stalo součástí našeho jídelníčku, a to hned několikrát do týdne.

Jeho chuť jsme si velmi rychle oblíbili.

 

Jednoduchý recept pro vás

Ingredience:

  • 100 g modrého nebo bílého máku – celého (bílý mák má oříškovější chuť)
  • 800 – 1000 ml vody (méně vody – krémovější mléko)

Možnosti dochucení:

  • 2 – 4 banány (velmi doporučuji)
  • datle
  • med
  • skořice

Makové mléko

Postup:

1. Den předem mák zalejte odměřeným množstvím vody.

  • Nejprve propláchněte, zalejte a promíchejte, aby nezůstal na hladině, a nechejte ho přes noc stát při pokojové teplotě.
  • Zrnka máku budou sedat ke dnu nádoby.
  • Ráno se nelekněte, že voda bude našedlá, to způsobil uvolněný tuk.

Makové mléko

 

2. Vodu s mákem přelejte do mixéru a mixujte na plné otáčky.

  • Stačí 2-3 minuty – díky uvolněnému tuku začne voda mixováním pěnit a získávat mléčně bílou barvu. Do vody se takto uvolní cenné látky.

Makové mléko

 

3. Přeceďte mléko.

  • Na scezení použijte velmi jemné kuchyňské sítko. Tekutinu v sítku stačí lehce promíchat lžičkou, aby filtrace proběhla rychleji.
  • Použít můžete také lněné plátno nebo speciální vak na výrobu ořechových mlék.

Makové mléko

 

4. Dejte mléku chuť podle vašeho gusta.

  • Samotné mléko je docela hořké a je dobré si ho něčím dochutit.
  • Výborně bude chutnat s datlemi, troškou medu nebo jiným přírodním sladidlem.
  • Naše nejoblíbenější varianta je makové mléko s banány bez dalších přísad.

Makové mléko

 

Makové mléko vypijte hned za čerstva – k dlouhému skladování se nehodí.

Vyzkoušejte tento ranní životabudič a nezapomeňte se podělit o své zážitky. Pokud máte jakýkoli dotaz, neváhejte napsat. 🙂

Hana Trnčáková
Hana Trnčáková
Je mentorka v oblasti nastavování systémů komunikace a práce v týmech. Věnuje se aktivně osobnímu rozvoji, přirozenému životnímu stylu a vztahům mezi lidmi. Za nejlépe strávený čas považuje pobyt v přírodě a sama ze sebou. Zde hledá všechny zdroje vlastní inspirace a životního nadhledu. Řídí se vlastním mottem: Žij, co cítíš. Nejdůležitejší hodnoty jsou pro ní pravda a láska. A to ve svém pravém slova smyslu a dopadu na životy lidí. Věří, že člověk má odpovědi primárně v sobě a pokud se vydá cestou jednoduchého života, život bude nakonec jednoduchý, čistý a bez zbytečných nánosů.
Komentáře